Aldrig för sent för en ny transportvagn

11 november 2021 patrick pettersson

editorial

Ibland kan man beklaga sig lite över vilket slags konsumtionssamhälle vi har hamnat i. Hela tiden finns det en förväntan av att slänga gammalt och köpa nytt. Det kanske har gått mindre än ett år sedan du köpte en mobiltelefon, och nu förväntar sig tillverkaren att du ska byta ut den produkten mot den nya modell som de precis presenterat. För flera tusen kronor till. Det här har studerat i forskningen och kallas inom sociologin för “the upgrade effect”.

Med det sagt så är förstås inte all förnyelse av ondo. Somliga saker behöver man helt enkelt byta ut mot en nyare, mer modern och framför allt fungerande produkt. Som till exempel transportvagnar. 

En transportvagn har egentligen bara ett jobb. Den ska hjälpa dig att transportera prylar från punkt A till punkt B. När produkten inte längre kan användas funktionellt till detta enda jobb, då är det inte mycket att diskutera. Byt ut den mot en ny transportvagn.

image

Ny transportvagn är bättre än en gammal

Transportvagnar är med andra ord inte som mobiltelefoner eller annan teknik. Investera gärna i en ny transportvagn. Det behöver för övrigt inte handla om att den transportvagn du har inte längre duger. Det kanske snarare handlar om att du har så mycket prylar som måste transporteras och så mycket personal som behöver arbeta att det inte räcker med den eller de transportvagnar du har. 

Då behöver du fler. Och då ska du inte köpa en gammal utan en ny transportvagn. För vem vet egentligen vad du får om du inte köper en ny transportvagn. En begagnad sådan kanske har massa defekter som inte märks vid själva köptillfället, men som ganska kort efter köpet kommer att blotta sig. Då kommer du att ångra att du inte köpte en ny transportvagn. Men det fina är att det förstås aldrig är för sent att ångra sig.

Fler nyheter