Från böljande vandringsleder till välpistade backar

04 juli 2022 Mikael Barani

editorial

Nu när sommaren äntligen är här har fjällen förvandlats till paradis för vandraren eller den annars äventyrslystna. Det är svårt att tänka sig att det för några månader sedan faktiskt gick att åka skidor från topparna som nu sjunger i grönt.
Ett år är ändå kort på något sätt, även om det är svårt att tänka sig det när det är januari och kylan och vindarna ligger på och färgar kinderna rosa.

Redo för det vita halvåret

Sådant är livet i ett land som ligger i en del av världen där årstiderna är synnerligen märkbara. Från det ena till det andra svänger det relativt fort och den ena dagens skidbacke blir som sagt snart till den andra dagens vandringsled.
Samtidigt är det dessa nyanser som är en del av charmen med att bo här i Norden. Man vet att man får ordentliga årstider och att det bara är att förbereda sig därefter.

pistmaskin

Extra påtagligt är det förstås ju längre norrut man kommer i Sverige. Det är här det gäller att hela tiden vara beredd på det oväntade. 
Redan på hösten gäller det att ha gått igenom maskinerna från https://www.pistmaskin.net/ och se till att allt är förberett inför vintersäsongen. För även om platser som Lofsdalen och Säfsen är ganska lugna under sommaren strömmar snart folk in från hela landet för att njuta av skidbackarna.

Återigen, det handlar om kontraster i vår del av världen. Det har garanterat format vår mentalitet som präglas av en hög grad av anpassning. Samtidigt vet vi att det gäller att göra rätt för sig – det var så våra förfäder byggde stabila samhällen i de hårda klimat som väntade här i norr.
Det gällde helt enkelt att vara effektiv och se till att man var förberedd inför den vinter som alltid kom. ”Winter is coming” som det heter i Game of Thrones-världen.

Fler nyheter