När ska du byta däck: däckunderhåll

12 augusti 2022 Helen Johansson

editorial

Var rädd om däcken

Däckunderhåll är något som många förare inte tänker på förrän det är för sent. Att byta däck vid rätt tidpunkt kan spara pengar och besvär längre fram. I det här blogginlägget diskuterar vi när du ska byta dina däck och några tips om däckunderhåll som hjälper dig att hålla dem i gott skick!

däckbyte

Gå igenom däcken regelbundet

Däcken är en viktig del av ditt fordon och spelar en avgörande roll för din säkerhet på vägen. De bör inspekteras regelbundet och bytas ut när de börjar visa tecken på slitage. Här är några tips om när du ska byta dina däck:

– Om du märker sprickor, utbuktningar eller kala fläckar på dina däck är det dags att byta ut dem.

– Ditt däck ska ha några millimeter djup slitbana.

– Om du ofta kör på grova vägar eller grusvägar kan du behöva byta däck oftare.

– Om du märker att bilen vibrerar eller skakar kan det vara ett tecken på att däcken är slitna och måste bytas ut.

Det är en bra idé att kontrollera dina däck regelbundet för att se hur mycket slitbana som finns kvar. Du kan göra detta med hjälp av ett 20p-mynt. Placera myntet i däckets huvudprofilspår. Om du kan se myntets yttre band är ditt mönsterdjup under den lagstadgade gränsen

Om ditt om profildjupet är under den lagstadgade gränsen måste du köpa nya däck. Hur ofta du behöver köpa nya däck beror på hur mycket du kör och vilka förhållanden du kör under. Om du kör mycket i vått eller isigt väglag kan du behöva byta däck oftare.

Om du är osäker på hur ofta du behöver byta däck är det en bra idé att fråga din lokala verkstad eller däckhandlare. De kan ge dig råd utifrån dina körvanor och de förhållanden du kör i. Kolla upp däckbyte i Tyresö, de hjälper dig gärna! Tack för att du läste!

Fler nyheter