Skadliga vätskor ska förvaras i kemikalieskåp

21 juli 2020 patrick pettersson

Det finns många olika kemiska produkter och vissa av dem kan även vara skadliga. Kemiska vätskor används bland annat inom tillverkningsindustrin och forskning men även i skolor. Alla kemikaliska produkter som kan vara skadliga på ett eller annat sätt ska förvaras i speciella kemikalieskåp eller kemikalieförråd. Hur de förvaras bestäms utifrån den kemiska produktens egenskaper men också mängd och verksamhet spelar in. Rengöringsmedel är också kemiska produkter och ska på en förskola förvaras säkert och vara inlåsta.

 

Tänk på att viss kemi kan reagera med varandra

När man förvarar kemiska produkter finns det alltid en risk att ämnen läcker ut eller spills. Därför är det viktigt att se till att detta inte skadar människor eller sprids i miljön. Man måste även se till och förhindra att ämnen som kan reagera med varandra inte får möjlighet att göra det. Det kan medföra ökad risk att förvara ett mycket giftigt ämne i närheten av ett ämne som kan föranleda brand eller explosion. Det är därför det är så viktigt att det skåp som kemi förvaras i ska vara avsett för ändamålet. Det bör också ha en anpassad ventilation ifall att förpackningar avger hälsofarliga gaser eller ångor. Skulle ett läckage uppstå måste det finnas något som kan samla upp vätskan. Kemikalier som kan reagera med varandra ska absolut inte förvaras i samma kemikalieskåp. Därför kan man ibland behöva mer än ett skåp till sin kemi. 

 

 

Både förpackningar och skåp ska vara märkta 

Kemi som förvaras i kemikalieskåp ska förvaras i sin originalförpackning. De kemiska produkterna ska också vara märkta enligt gällande lagar och bestämmelser om säker kemisk förvaring. Själva kemikalieskåpet ska även det vara märkt så att man förstår vad det innehåller. Behöver man köpa in ett kemikalieskåp till sin verksamhet kan man vända sig till ett av de företag som är specialiserade på säker förvaring. 

Fler nyheter