Allt du behöver veta om ögonlaserbehandling

24 november 2022 Helen Johansson

editorial

Förbättra din syn med ögonlaserbehandling

Fler och fler människor får ögonlaserbehandling för att korrigera sin syn. Om du överväger ingreppet har du förmodligen många frågor. Hur fungerar det? Är det säkert? Det här blogginlägget kommer att besvara alla dina frågor om ögonlaserbehandling så att du kan fatta ett välgrundat beslut om huruvida det är rätt för dig eller inte.

image

Ett säkert ingrepp med få komplikationer

Vad är ögonlaserbehandling?
Ögonlaserbehandling är en typ av refraktiv kirurgi som använder laser för att korrigera synnedsättningar som närsynthet, långsynthet och astigmatism. Operationen fungerar genom att hornhinnan, som är ögats klara yttre skikt, omformas. Detta gör att ljuset kan komma in i ögat på rätt sätt så att bilderna fokuseras på näthinnan (baksidan av ögat) i stället för framför eller bakom den

Ögonlaserbehandling kallas också LASIK (laserassisterad in situ keratomileusis), vilket är den vanligaste typen av ögonlaserbehandling. Andra typer av ögonlaserkirurgi är PRK (fotorefraktiv keratektomi), LASEK (laser epitelial keratomileusis) och Epi-LASIK

Är ögonlaserkirurgi säkert?
Ögonlaserbehandling är ett mycket säkert ingrepp med låg risk för komplikationer. Faktum är att enligt American Refractive Surgery Council uppnår över 99 % av de patienter som genomgår LASIK-kirurgi en syn på 20/40 eller bättre efter operationen. De vanligaste biverkningarna av ögonlaserkirurgi är tillfälliga och omfattar torra ögon, halos runt ljus och bländning. Dessa biverkningar försvinner vanligtvis inom några veckor eller månader efter operationen.

Om du överväger ögonlaserbehandling har det här blogginlägget förhoppningsvis gett dig en bättre förståelse för vad ingreppet innebär och om det är rätt för dig eller inte. Även om det alltid finns en viss risk med alla kirurgiska ingrepp är ögonlaserbehandling i allmänhet ett mycket säkert och effektivt sätt att förbättra din syn. I slutändan är det bara du som kan avgöra om ögonlaserbehandling är rätt för dig, men vi hoppas att det här inlägget har hjälpt dig att fatta ett välgrundat beslut. Tack för att du läste!

Fler nyheter