Säkerhetsdörrar och ett växande civilsamhälle råder bot på Sveriges problem

06 september 2021 Mikael Barani

Samhället blir allt osäkrare och på kort tid har Sverige gått upp i en trist topplats när det kommer till skjutningar i Europa. Nyligen bjöd även det moderata finansregionrådet Irene Svenonius (M) in regeringen till ett krismöte om gängvåldet genom en debattartikel i en av de stora svenska tidningarna.
Att läget är allvarligt är således en underdrift och det börjar brinna i de berömda knutarna.

Starka tillsammans

Som liten människa står man ofta relativt handfallen inför sådana här nyheter. Vad kan man göra?
Ensam är det såklart svårt att göra något annat än att skaffa säkerhetsdörrar, en hund som kan skrämma bort och försvara och att låta sitt Sverige krympa genom att undvika vissa områden.
Tillsammans går det dock att skapa något som faktiskt förändrar samhället till det bättre. 
Ett exempel är något som många på mindre orter utanför städerna kanske redan gör: lär känna dina grannar!

På många håll finns det till exempel chatgrupper där man håller kontakten med varandra och kan uppmärksamma folk i bygden om en okänd bil stryker omkring genom samhället. Visst kan det vara någon som oskyldigt irrar omkring och letar efter en adress att besöka. Samtidigt kan det ju vara en inbrottstjuv som letar efter ett passande mål.

Nu handlar inte denna text om att man ska gå omkring att vara rädd. Tvärtom handlar det om att bygga upp en infrastruktur av samarbete i sitt närområde – ett civilsamhälle. 
Svenskar är trots allt ett organiserat folk i sann nordisk och germansk anda.

Häruppe på våra breddgrader har det trots allt krävts att man håller ihop och bidrar till allas bästa för att den kalla vintern inte skulle vara något som hade ihjäl en. 
Det är också samma andra som nu kommer att ta oss igenom även denna kris – i kombination med smarta lösningar som säkerhetsdörrar, larm, vakthundar och liknande.

Fler nyheter