Takpannor för ett snyggt och slitstarkt tak

By:

Börjar det bli dags att byta ut taket på huset? Det kan handla både om att takpannorna blivit slitna och behöver ersättas eller att man önskar ändra utseendet på sitt tak. Oavsett anledning kan det vara klokt att ha lite kunskap innan man ger sig på att köpa material och anlita eventuell byggfirma, eller själv ge sig upp på hustaket. 

 

Att tänka på vid takbyte

Det krävs i vissa fall bygglov för att få reparera och byta ut sitt tak. Om du exempelvis önskar byta färg eller form på dina takpannor eller väljer att använda dig av ett annat material än takpannor kan det krävas att du ansöker om bygglov. Om du är osäker, kontakta ditt lokala byggnadskontor och kolla vad som gäller i just ditt fall. 

Man vill inte hamna i ett läge där man har ett tak som läcker och leder till vatten på vardagsrumsgolvet. För att undvika det i största möjliga mån är det klokt att gå igenom taket två gånger om året och leta efter eventuella brister. På så vis håller man koll och kan byta ut takpannorna och takpappen eller vad man nu har under takpannorna. Oftast är det klokt att reparera sitt tak med samma material. Om man väljer att byta takmaterial är det viktigt att säkerställa att takunderlaget klarar vikten av takpannorna. 

 

 

Köpa takpannor

För att taket ska hålla som länge som möjligt är det klokt att göra ett gediget underhållsarbete. Men det är smart att lämna det till proffsen. En taktvätt som genomförs på ett felaktigt sätt kan nämligen skada taket. Om du väljer att byta takpannor på egen hand, följ återförsäljarens instruktioner noggrant. Om du känner dig osäker kan det vara klokt att istället anlita en byggfirma. Välj en firma med gott rykte och köp takpannorna från en pålitlig återförsäljare. En återförsäljare av takpannor är Hemmatema.se. De säljer takpannor i både tegel och betong.

Posted in: takpannor