Tandställning för en vacker och friskare mun

17 november 2023 Renate Degerth

editorial

Att ha ett vackert leende kan göra underverk för ens självförtroende. Tändernas utseende spelar en stor roll när det kommer till vår uppfattning om vår egen attraktivitet och utstrålning. Om du kämpar med sneda eller oregelbundna tänder kan en tandställning vara den lösning du behöver för att få en vackrare och hälsosammare mun.

Varför välja tandställning?

En tandställning används för att korrigera problem med tändernas position och bett. Oregelbundenheter i bettet kan orsaka en rad olika problem såsom svårigheter att tugga mat ordentligt, talproblem och tandvårdsproblem. Om dina tänder är trångställda kan det bli svårt att rengöra dem ordentligt, vilket kan leda till tandlossning och karies. Tandställningar är inte bara för barn och tonåringar. Allt fler vuxna väljer att rätta till sina tänder senare i livet. Det har blivit alltmer accepterat och det finns många olika alternativ att välja mellan. Idag finns det tandställningar som är diskreta och knappt synliga, vilket kan vara en anledning till att fler vuxna vågar ta steget.

Olika typer av tandställningar

Det finns flera olika typer av tandställningar att välja mellan. Den vanligaste och mest välkända typen är den traditionella tandställningen i metall. Denna tandställning består av metallfästen som limmas fast på tänderna och som sedan kopplas ihop med en metalltråd. Denna typ av tandställning är väldigt effektiv och kan användas för att korrigera både mindre och mer allvarliga problem. För den som inte vill ha en synlig tandställning finns det även diskreta alternativ. En av dessa är tandställningar i keramik. Denna typ av tandställning är tillverkad av genomskinligt eller vitfärgat material, vilket gör den betydligt mindre synlig än den traditionella metallvarianten. Det finns även tandställningar som sitter på insidan av tänderna, vilket gör dem helt osynliga.

tandställning

Tandställningens påverkan på vardagen

Att ha en tandställning påverkar i viss mån ens vardag. Det kan ta ett tag innan man vänjer sig vid att ha en tandställning i munnen. I början kan det kännas ovanligt och man kan uppleva viss ömhet och tryckkänsla. Att äta vissa typer av mat kan också vara svårt i början, men med tiden vänjer man sig och vardagen återgår till det normala. Det är viktigt att ta hand om sin tandställning på rätt sätt för att undvika eventuella problem. Det innebär att man regelbundet borstar tänderna och tandställningen noggrant samt använder tandtråd och/eller mellanrumsborstar för att rengöra mellan fästen och tandrad. Det är även viktigt att undvika vissa matvaror och drycker som kan skada tandställningen.

All About Smiles – din tandläkare för tandställningar

Om du är i behov av en tandställning rekommenderar vi att du kontaktar All About Smiles. De är specialiserade inom tandreglering och erbjuder ett brett utbud av tandställningar för både barn och vuxna. De har erfarna tandläkare och tandtekniker som kan hjälpa dig att hitta den bästa lösningen för just dina behov. Besök deras hemsida på https://allaboutsmiles.se/tandstallning/ för mer information och för att boka en konsultation.

Fler nyheter