Svenskt kött och chark – tradition, hantverk och kvalitet
Kött har länge haft en hög status i Sverige. Men visste du att Sverige också har en rik hantverkstradition när det kommer till tillverkning av charkuterier av fina råvaror? Traditionen att ta vara på alla delar från djuret, oavsett ras, i kombination med ett öppet sinne när det kommer till smaker från andra länder har bidragit till att Sverige kan presentera en bred variation av charkuterier.
Falukorv, leverpastej, salami och prosciutto
I Sverige finns det gott om lokala specialiteter och smaksättningar som utvecklats och anpassats efter nya matlagningstrender och smaker. Några exempel på traditionella lokala specialiteter som är populära än idag är falukorv, skånsk leverpastej och småländska isterband. På senare år har även olika sorters färskkorvar och lufttorkade charkuterier av medelhavstyp som till exempel salami och prosciutto blivit allt mer populära.
Idag importerar Sverige en hel del kött och chark från andra länder. Importen innebär dessvärre att vi stöttar en hög antibiotikaanvändning som kan leda till antibiotikaresistens. En stor del av den chark som säljs kommer nämligen från Italien och Spanien, som ligger i topp när det kommer till användning av antibiotika inom djurhållningen i EU. Något att tänka på nästa gång du köper salami eller lufttorkad skinka.
Välj kött och chark från Sverige
Vill du inte stötta den onödigt höga användningen av antibiotika? Då ska du välja svenskt kött och chark. Sverige har nämligen några av världens strängaste lagar kring djur- och smittskydd. I Sverige är det till exempel inte tillåtet att använda antibiotika i förebyggande syfte eller för snabbare tillväxt, vilket är vanligt i många andra länder.
Enligt en rapport från Europeiska läkemedelsmyndigheten använder Sverige minst antibiotika i EU. Vill du vara säker på att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige? Och att all förädling och packning skett här? Håll utkik efter märket “Kött från Sverige”.
Fler nyheter
Naprapat i Kungälv: Din väg till bättre rörlighet och minskad smärta vid ryggskott
Kött har länge haft en hög status i Sverige. Men visste du att Sverige också har en rik hantverkstradition när det kommer till tillverkning av charkuterier av fina råvaror? Traditionen att ta vara på alla delar från djuret, oavsett ras, i kombination...
Veronica Urena
11 augusti 2024
Flyttfirma i Södertälje – En Smidig Flytt i Sikte
Kött har länge haft en hög status i Sverige. Men visste du att Sverige också har en rik hantverkstradition när det kommer till tillverkning av charkuterier av fina råvaror? Traditionen att ta vara på alla delar från djuret, oavsett ras, i kombination...
Lotta Alberius
02 juli 2024
Allt du behöver veta om fönster: En guide till ljusare bostad
Kött har länge haft en hög status i Sverige. Men visste du att Sverige också har en rik hantverkstradition när det kommer till tillverkning av charkuterier av fina råvaror? Traditionen att ta vara på alla delar från djuret, oavsett ras, i kombination...
Veronica Urena
20 juni 2024
Mäklare i Vasastan – en nyckelspelare i ditt bostadsköp
Kött har länge haft en hög status i Sverige. Men visste du att Sverige också har en rik hantverkstradition när det kommer till tillverkning av charkuterier av fina råvaror? Traditionen att ta vara på alla delar från djuret, oavsett ras, i kombination...
Lotta Alberius
01 juni 2024