Tandreglering – förhöjd livskvalitet

22 juni 2022 william eriksson

editorial

Det finns många olika anledningar till att göra en tandreglering. Allt från ett totalt lidande där du inte kan äta ordentligt eller där dina felställda tänder ger både spänningshuvudvärk, nacksmärtor och tandslitage. Det kan också handla om estetiska skäl, att du tycker du vill ha ett vackrare leende och därmed vill rätta till dina något sneda tänder. 

Att ha en god munhälsa är grundläggande för att må bra i hela kroppen. Om dina tänder är sneda och/eller trångställda kan du ha försämrad tuggfunktion. Det kan vara så trångt mellan tänderna att det är svårt att komma åt med tandborsten och du får lättare karies. Trånga snedställda tänder kan också orsaka större slitage på tänderna än vad som är bra för dig. 

Hur går en tandreglering till?

Du börjar med att boka tid hos en ortodontist för bedömning. Tillsammans går ni igenom vilka alternativ som finns för dig. Förutom snedställda och trångställda tänder, behandlas även över- och/eller underbett med goda resultat. Det är också viktigt att tandläkaren kontrollerar om du biter ihop fel. Vid konsultationen kan du ställa alla frågor du har och ni kan även prata igenom vilken slags tandställning som passar bäst i ditt fall. 

 

Tandreglering

 

Vilken slags tandställning ska du ha?

Tekniken för tandreglering har utvecklats under årens lopp. Tidigare hade de flesta med tandställning en fastsittande räls som ingen kunde undvika att se. Nuförtiden finns det även mer diskreta alternativ. Den traditionella rälsen kan ha fasta keramiska fästen som innebär att tandställningen syns lite mindre. Du kan även få rälsen fastsatt på insidan av dina tänder och då syns den inte. 

Det finns även så kallade “osynliga” alternativ som är genomskinliga individuellt anpassade skenor. En tandreglering tar olika lång tid beroende på hur omfattande problemet är från början, men med stort tålamod kan det ge förbättrad livskvalitet och ett vackert leende. Kolla här för att se vad man kan göra: http://www.letandreglering.se/

Fler nyheter